Waarom paarden?

Paarden en pony’s worden ingezet om therapie en coaching te versterken.

Doordat paarden van nature vluchtdieren en kuddedieren zijn, moeten ze zich constant bewust zijn van hun omgeving om te kunnen overleven. Hun zintuigen zijn zo scherp dat ze de kleinste verandering in energie opmerken en hierop kunnen reageren.  Daar maken we in de therapie en coaching gebruik van. Paarden reageren doordat ze zo sensitief zijn namelijk ook op ingehouden spanningen en veranderingen in emoties. Je kunt een paard niet voor de gek houden…

Op het moment dat jij en een paard met zijn tweeën in een ruimte zijn, vormen jullie een mini-kudde. Het paard zal vanuit zijn natuurlijke instincten reageren op jou en wat je met je mee draagt. Ze kunnen zelfs iets signaleren waar de cliënt of coachee zich niet van bewust is.
De coach of therapeut legt uit, stelt ondersteunende vragen, en fungeert als een soort tolk tussen de cliënten en het paard.

Paarden (ver)oordelen niet, maar reageren simpelweg op dat wat er is. Dit geeft vertrouwen en zorgt er vaak voor dat iemand zich makkelijker kan openstellen, sneller bij de kern van het hulpvraag komt en zo meer over zichzelf kan leren. Daarnaast kunnen paarden een bron zijn van troost, bescherming en ook vriendschap en plezier.

De inzet van paarden is voor alle doelgroepen geschikt, maar bij uitstek voor individuen voor wie gewone ‘praattherapie’ niet het gewenste resultaat oplevert. Paarden zijn vaak in staat om de juiste snaar te raken en weten je te raken op gevoelsniveau, waar dat voor ons mensen nog wel eens lastig kan zijn.

“Het paard is als een spiegel voor de ziel. Soms zul je het niet leuk vinden wat je daarin ziet. Soms wel.”

– Buck Brannaman